top of page

Denar je rešitev, a hkrati izvor vseh težav!

Tale zapis, ki ga objavljamo tudi na spletu je naspal 21. junija. Takrat smo vam v branje dal dvojno, poletno številko. Glede na to, kako hitro se stvari v tem letu spreminjajo, bo morda ta zapis, ko ga boste brali, povsem zastarel. Morda berete to že v drugem ali tretjem valu koronavirusa, morda ste že izkoristili bone za počitnice, morda smo spet »zaprti« in vam jih sploh ne uspe pokoristiti. Morda pa so se stvari sprostile in ste se ravno vrnili s kakšne luštne poletne veselice ali dobrega koncerta. V vsakem primeru stvari, v katere je zapadel ves svet, niso preproste. Na veliki preizkušnji smo. Zdi se, da so vlade izgubile kompas. Zdi se, da smo ga izgubili tudi mi.

V tokratni reviji smo se poskusili čim bolj oddaljiti od zdajšnjih razmer in poiskati čim več stvari, ki vas bodo popeljale v drug svet. Glasba tudi sicer pomeni neke vrste pobeg. Čeprav je težko, sem vsakič zadovoljen z opravljenim delom. Tokrat vam, denimo, pokažemo, kako se je odvila mladost Tineta Lesjaka. Ta ga je zelo zaznamovala, in kot se zgodi pri večini, je danes povsem jasno, zakaj je bil to, kar je bil. Pokažemo vam tudi zadnjo sliko legendarnega Brendija. Nastala je zgolj kakšno uro ali dve, preden mu je tiste usodne noči odpovedalo srce. Še mnogo je stvari, ki jih ne boste prebrali nikjer drugje, zato verjetno ostajamo edina glasbena revija v Sloveniji. Že celo desetletje.

Marsikatero drugo uredništvo bi obupalo. Mi ne, ker nam vaš mandat, ki nam ga dajete z rednim branjem, pomeni več kot denar, ki bi ga morda dobili s katerim drugim delom. Natanko tako kot pri muziki. Ni vse v denarju, je pa vseeno veliko odvisno od njega. Če boste prebrali tokratno revijo, boste opazili marsikatero pikro od muzikantov. Zakaj? Ker je njihovo življenje muzika in ker so v resnici odvisni, tako kot vsak drug, od denarja. Zakaj so se, denimo, »visoki kulturniki« spravili nad Modrijane? Mislite, da tukaj ni posredi denar? Visoka kultura žal velikokrat ni kultura množic in s tem so tovrstni umetniki odvisni od državne pomoči bolj kot katerikoli ljudski godec. Ko ni nastopov drugih, ki s svojimi nastopi plačujejo davke, tudi državi prej ali slej zmanjka denarja. Ko tega ni, trpi tudi visoka kultura. V času recesije še toliko bolj.

Pomembnost denarja v življenju je enaka pomembnosti hrane za naše telo. Brez hrane dolgo ne bomo živeli. Enako je z denarjem. Žal ali pa na srečo se večino stvari v življenju lahko reši ravno z neomejeno količino denarja. Problem je v tem, ker denarja v neomejenih količinah nimamo. Če bi muzikant imel dovolj denarja, bi zdaj igral brezplačno in z dušo na Facebooku in bil tiho. Če bi visoka kultura imela dovolj denarja, ne bi izzivali Modrijanov oziroma slovenske domače glasbe.

Paradoks je v tem, da je zaloga denarja omejena, želja po denarju pa praktično neomejena. Denar je torej rešitev, a hkrati izvor večine problemov. V vseh primerih.

Torej – gobe nabirat, da bomo potem z dušo slikali ali s srcem špilali!? Mislim, da ne bo šlo tako enostavno.

Pazite nase, na druge in vse dobro. Do prihodnjič ...

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page