top of page

Kolumna: BO GRAŠKA GORA PREBILA LED?

»Leto se počasi poslavlja, in kar je bilo letos slabega, lahko postane koristno, če se iz tega naučimo česa za naprej. Vsak zase ve, kako je minilo njegovo leto. Na glasbenem področju se kaj posebnega ni dogajalo. V ospredju so nekateri projekti, ki so se avtorjem najbrž obrestovali. Bilo je leto Klape Skala in Isaaca Palme, med tipičnimi narodno-zabavnimi predstavniki pa nismo dobili nove Rožice ali Bele obleke. Nastalo je nekaj novih ansamblov, nekaj jih je s svojim delovanjem prenehalo.

Sam sem bil na področju avtorskega ustvarjanja nekoliko manj dejaven. Pozna se težnja, da ansambli vse bolj zaupajo sebi in se pisanja lotevajo kar sami. Hvalevredno in pogumno, če ne bi cene takega poskusa velikokrat plačevalo besedilo brez repa in glave. Si pa v zadovoljstvo štejem sodelovanje pri dveh muzikalih. Enega sva po Finžgarjevi predlogi Divji lovec napisala s Slavkom Avsenikom mlajšim in se ga je dalo videti poleti v gledališču Studenec pri Domžalah, drugi pa uspešno nadaljuje turnejo po osnovnih šolah. Pripoveduje o Maši in Tjaši, dveh različnih osnovnošolkah, ki dokazujeta, da se nasprotja privlačijo.

Eden lepših spominov pa zame ostaja letošnje srečanje Društva pesnikov slovenske glasbe, ki je bilo septembra v Šentjerneju. Tam lahko srečaš veliko prekaljenih piscev besedil, ki žal niso več dejavni na tem svojem področju. Imajo pa občutek za jezikovni slog, pripoved in vse, kar sodi zraven. Kako mlade ansamble opozoriti, da je še kje kdo, ki zna napisati dobro besedilo? Tako, ob katerem festivalski komisiji ne bo treba zardevati ob prebiranju, kot se to pogosto dogaja. Vsaj meni, ki sem letos to vlogo opravljal na Graški Gori. Zato blagodejno dene zamisel, ki sta mi jo predstavila pesnik Vili Bertok in organizator Graške Gore, neutrudni zanesenjak Drago Plazl. Zavedajoč se, da je kakovost besedil pesmi, izvedenih na festivalu, izrazito podhranjena, predlagata, da bi k festivalu pritegnili več izkušenih piscev, takih, ki se gibljejo zunaj dosega Facebooka, Instagrama in vseh ostalih mogočih mašinerij šovbiznisa, da bi jih lahko ansambli opazili.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page