top of page

Janez Per svetuje ostalim ansamblom...

Janez Per – Treba je imeti več želez v ognju!


V času, ko je neizvestnost nadaljevanja poti v glasbi na eni najvišjih ravni, kar jih pomnimo, je vedno dobro po kakšen nauk stopiti k tistim, ki to glasbo, ta svet poznajo dlje časa kot mi. Domača glasba je utrpela enega najhujših udarcev, zato smo se zatekli k ikoni slovenske glasbe, Janezu Peru. Vodja Alpskega kvinteta je postregel z izjemnimi odgovori, z nepogrešljivimi napotki in nasveti najvišlje ljudske zdrave pameti. Iz odgovorov, verjamemo, se lahko vsak član vsakega slovenskega glasbenega sestava mnogo nauči.

Kako ste se vi v tem letu kot ansambel spoprijemali s krizo v glasbi?

Z ansamblom smo se prilagodili splošnim pravilom, ki sta jih priporočila vlada in stroka za zajezitev v marcu razglašene pandemije covid 19. Odpovedani so bili vsi že mesece vnaprej rezervirani termini nastopov. Nihče ni pričakoval, da bo stvar tako resna, in je večina prirediteljev čakala z odpovedjo do zadnjega trenutka.


Vsi, brez izjeme, smo se znašli v izjemnem, neznanem položaju. Nihče ni predvideval, kako se bo virus razvijal ali kako bo obvladljiv. Večina nastopov je prestavljenih na prihodnje leto, žal pa je tudi to negotovo.


Kaj bi svetovali mladim ansamblom ali tistim na vrhuncu kariere – kot ikona slovenske glasbe? Naj vztrajajajo?


Najpreprosteje je počakati, da se pandemija umiri, da jo pooblaščeni zajezijo in prekličejo. Na silo se ne da ničesar doseči. Ansambli snujejo ideje za primernejši čas, ko bodo lahko z novo energijo in veseljem stopili pred avditorij. V vsaki stvari je nekaj dobrega. Kaj v tem primeru, ne vemo, to bo pokazal šele čas. Priporočam, da vztrajajo in hkrati vsak zase vzdržujejo kondicijo. To najbolj šteje in se obrestuje.


Kakšni so načrti za leto 2021? Praznujete 55 let Alpskega kvinteta!


Za leto 2021 smo optimistični, saj upanje umre zadnje. Računamo na to, da se bodo razmere umirile, če bomo »na isti valovni dolžini« in bomo upoštevali predpisane ukrepe. V načrtu imamo snemanje nove zgoščenke tako za domače kot za nemško govorno področje. Iz tujine prihajajo konkretni termini, ker želijo obeležiti tako našo 55-letnico kot mojih 50 let v Alpskem kvintetu. Hkrati so predvideni radijski in televizijski nastopi. Težko je karkoli predvideti, ker vmes posega višja sila.Kaj še svetuje Janez Per vsem ostalim aktivnim glasbenikom, kako bi reagiral sam, če bi Alpski kvintet še vedno aktivno nastopal in bi se od tega morali živeti vsi člani, si lahko preberete v aktualni dvojni številki Muzike.


Naročite jo lahko tudi TUKAJ.Comments


Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page