Please reload

Zadnje novice

Na Policah je dvojno - poletno izdanje revije Muzika!

June 26, 2020

1/3
Please reload

Izpostavljene novice

September 2019 - Na naslednjih 50?!

27.09.2019

Kako smešno se ta naš svet vrti. Dvajset let nazaj sem spoznal to ljubo domačo glasbo. No spoznal sem jo mnogo prej, v otroštvu ampak takrat sem začel tudi sam igrati in uztvarjati z Zreško pomladjo. Enega od vrhuncev moje glasbene “kariere” predstavlja prav nastop na znamenitem fesivalu narodno-zabavne glasbe Ptuj. Celo zmagali smo enkrat!

 

Nikoli si, do predlani, nisem mogel predstavljati pred kakšno nalogo bom postavljen potem ko aktivno ne bom več nastopal in tekmoval. Zdaj sem urednik najstarejšega domačega festivala v Sloveniji. Sliši se lepo. Je pa v bistvu povsem drugače - zelo, zelo težko. Pravzaprav je odvisno od tega kakšen človek si.

 

Če ti je nekaj blizu potem boš v to dal več energije. Kaj pa če si v to zaljubljen? No potem delaš cele dneve in noči. Pa da ne bo pomote, enako dela tudi moja žena, ki za mano popravlja stavke, enako dela tudi moj direktor. 

 

Zakaj?

 

Ker jo spoštujemo, ker jo ljubimo in ker čutimo dolžnost, da ta festival, da vso muziko, ki jo je dal in jo še ima dati, ohranimo in oplemenitimo za prihodnje generacije. Vse to počnemo skoraj izključno voluntersko in ob svojem rednem delu. Ob študiranju zgodovine sem ugotovil, da je bilo včasih vendarl vse skupaj bolj sproščeno. Ljudje so stali v mlaki vode, ansambli so špilali en čas na odru, en čas v gostilni, pa spet na odru, kamere so tekle kljub nalivom in vsem je bil cilj zgolj eno: imeti se lepo ob tej muziki. In če dobro pomislimo ali ni ravno to namen te muzike? 

 

Že leta 1977 so pri Zvezi kulturnih organizacij Slovenije pod dribnogled vzeli to zvrst glasbe, ki je močno prisotna pri velikem delu slovenskega prebivalstva. V tistem letu so si zadali nalogo da organizirajo to zvrst. Trdili so namreč , da več kot polovica slovenskega življa najde prav v narodno-zabavni glasbi svoje najvišje kulturno potešenje, kar še zlasti velja za človeka na podeželju. Vse kar v tej glasbi nastopa je čisto in čeprav temelji na skromnih glasbenih elementih je tu še najblj prisotna pristna slovenska muzika.

 

Namen te muzike je od nekdaj bil zabavati občestvo.

 

A mislite da je Franc Flere cele dneve in noči ptujskega festivala igral za denar, slavo ali avtorske pravice? A mislite, da je Tine  Lesjak od katerega smo se poslovili le dober teden dni pred 50-im festivalom igral in ustvarjal za ptujski festival za denar, slavo ali avtorske pravice? 

 

Ne!

 

Igrala sta zato ker sta čutila, da je to njuno poslanstvo. In tisti, ki tega ne čuti, ki vidi v tej glasbi najprej denar, slavo in pravice nikoli ni bil pravi muzikant, urednik ali direktor. 

 

Muziko je treba imeti v srcu in šele potem v glavi!

Če bodo tako v prihodnje potem bomo naslednjih 50 let še peli slovensko. Sicer ne več.

 

 

Pa vse dobro – do prihodnjič …

 

Domen Hren

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arhiv novic

© 2016 by Muzika.