top of page

Uvodnik - marec 2022

Muzika spet ni na prvem mestu!


O dveh stvareh bi rad spregovoril v tem uvodniku:

  1. Si nas res lažje prisvojijo fašisti?

  2. Ema 2022 ...

V preteklem obdobju smo bili v Sloveniji deležni čudnih pritiskov na domačo glasbo. Izšla je prva študija simbolnega imaginarija sodobne slovenske narodno-zabavne glasbe, pod katero se je podpisal dr. Peter Stanković, raziskovalec popularne kulture, zaposlen na Kulturološki katedri ljubljanske Fakultete za družbene vede. Študija je poskrbela za kar nekaj burnih odzivov, zato se je potem oglasil še rektor Univerze v Ljubljani, Gregor Majdič. Ta je v imenu Univerze v Ljubljani zapisal, da ta obsoja »izkrivljanja spoznanj znanstvene študije prof. dr. Petra Stankovića o sodobni slovenski narodno-zabavni glasbi in osebne napade nanj. Dr. Stanković nikoli ni trdil, da je narodno-zabavna glasba fašistoidna ali avtoritarna, kot so pisali številni mediji in medijsko izpostavljeni posamezniki. Njegova teza je nasprotno, da ni, obstaja pa možnost njenega prisvajanja s strani političnih skupin. Poudarjamo, da je Univerza prostor avtonomnega mišljenja in raziskovalno delo ne more biti predmet političnega obračunavanja v družbi.«


Čeprav pozdravljamo vsakršno znanstveno delo, ki obravnava domačo glasbo, v rubriki Izpostavljeno opozarjamo na napake, ki so se zgodile pri tem delu, in upamo, da se v nadaljevanju študije to popravi. Še enkrat, ne trdimo, da je dr. Stanković želel narediti slabo domači glasbi. Pozabil pa je, da v Sloveniji (razen mogoče stranke Levica) vse druge politične opcije (torej tudi vse druge levosredinske) izkoriščajo domačo muziko za prisvajanje ali vplivanje na poslušalce – potencialne volivce … Skoraj zagotovo bomo pred volitvami videli prav vse vodje političnih strank, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah, na kakšnem odru, kjer bo pred njimi ali morda za njimi nastopil nekdo s harmoniko. Politiki niso neumni! Pokažejo se tam, kjer so ljudje, in ljudje so vedno tam, kjer je tudi harmonika. Ali pa športni uspeh. No, kjer je šport, je pa tako ali tako vedno harmonika.

1. hipoteza ovržena! Vse drugo pa na straneh 28, 29.


Ema? Eh, staramo se!

Po eni strani izjemno lepo, da se v Sloveniji podpira mlade glasbenike. Zelo lepo in mi, privrženci domače glasbe, slovimo po tem, da se nikoli ne sramujemo svoje in nikoli ne zaničujemo druge glasbe. Čestitamo mladim dijakom s Celjskega LPS za zavidljiv uspeh. Naj jim bo čim lepše v Italji. Čas diska je bil čas veselja, to pa vsi potrebujemo!

Po drugi strani pa je letošnja Ema (čeprav je ponudila skoraj vse spektre glasbe) znova pokazala, da strokovnjaki nekatere glasbe (dokazano radijsko najboj obče sprejemljive) ne želijo podpreti in jo potiskajo navzdol. To pa žalosti. Zelo! Kljub vsemu smo se Slovenci znova pokazali kot izjemno pogumen narod. V njeno rodno deželo, Italijo, pošiljamo svoj, slovenski, zadnji kos pice! Pogumno!


Vse dobro – do prihodnjič ...

Domen Hren

Comments


Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page