top of page

Ko policija potrka pri ansamblu doma!

Se nam ob narodno-zabavni glasbi res naježi koža?

Tokratna kolumna nastaja kot odgovor ali predvsem kot opomnik, da je meja med svobodo govora, napadom ali grožnjo zelo tanka …

Pred meseci je slovensko javnost, ki ji je všeč slovenska domača glasba, zelo razburilo pisanje kolumnista Gregorja Hrovatina. Njegov članek, ki je bil objavljen na spletnem portalu za-misli.si je delilo in se nad njim zgražalo ogromno ansamblov in drugih posameznikov.

Izpostavili bomo zgolj del, za celostno razumevanje pa vas prosimo, da ga poiščete in preberete sami. Tudi vaše odzive z veseljem sprejmemo na naslovu našega uredništva.

»Je pa lahko harmonika zabavno glasbilo. Lahko je kakršnokoli glasbilo. Izrazni razpon harmonike presega izrazne razpone večine harmonikarjev – vsaj na Zgornjekranjskem. Zakaj torej 'narodno-zabavna' glasba ni zabavna?

Zaradi ljudi, ki jo izvajajo. Narodnozabavniki so kot vojska klonov v domači različici Vojne zvezd. Enako so oblečeni, enako se vedejo, enako jedo in pijejo, enake vere so in imajo enak življenjski nazor. To je domačijskost. Vas je dobra, mesto je slabo. Domače je dobro, tuje je slabo. Ročno delo je dobro, pametovanje je slabo. Potovanja – po Zgornjekranjskem in morda malo dlje – so namenjena izključno ugotovitvi, da je doma najlepše. Družina je brezpogojno dobra in vsi se imajo brezpogojno radi. Ve se, kaj lahko počnejo moški, in ve se, kje je mesto ženskam. Tudi glede vere je vse jasno – tu ni trte mrte.

Besedila narodno-zabavnih pesmi nimajo veze z resničnostjo. Opevajo svet, ki ga nikoli ni bilo in ga ne more biti. Njihov svet ne pozna razlik, dvomov, nesporazumov, sprememb, razvoja … Je brez časa, a ni brezčasen; le brez preteklosti in prihodnosti je. Vsebuje zgolj prostor: bajeslovno vas med hribi, naseljeno s samimi dobrimi in delavnimi ljudmi, domačo kmetijo, polno zdravih in srečnih družinskih članov, ter drevo na dvorišču.

Res moraš imeti skrajno izkrivljen 'smisel' za humor, da ti je karkoli od tega zabavno …«

Nekatere je članek tako razburil, da so se na skoraj povsem osebni ravni zgražali in avtorju zaželeli, citiram, »da bi mu največja podgana doma povrgla« … Verjetno si je avtor takšnega odziva želel, sicer ne bi pisal tako ostro in direktno. S tem, da so se nekateri komentatorji spustili na nižjo raven, kot bi se spodobilo, avtor že dokazuje, kdo in kakšni ljudje so (nekateri), ki ustvarjajo v domači glasbi.​

Kaj se je zgodilo, da je avtor članka člana ansambla Gorenjski kvintet prijavil pristojnemu organu in zakaj in na kakšen način se je morala "uplesti" celo Slovenska policija, lahko preberete v aktualni reviji Muzika. Zgodba še zdaleč ni nedolžna.

Z avtorjem članka smo že navezali stik in tudi v naslednji številki pripravljamo nadaljevanje te zelo pereče zgodbe.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page