top of page

Tanja Zajc Zupan na tehtnico je postavila pištole, rože in citre!

Na tehtnico je postavila pištole, rože in citre

Tanja Zajc Zupan je skozi leta igranja izoblikovala svoj prepoznaven in edinstven zven. S citrami je posnela več instrumentalnih albumov iz priljubljenega repertoarja svetovne glasbene zakladnice, dve zgoščenki z božičnimi melodijami in dve z uspešnicami slovenske glasbe. Zaigrala je glasbene vložke za film Kajmak in marmelada, nastopila je na več koncertih z orkestrom Slovenske policije, sodelovala je z raznimi pevci (Elda Viler, Alenka Gotar, Marija Ahačič Pollak, Edvin Fliser, Ivica Šerfezi, Oto Pestner, Eroica …), igralko Štefko Drolc, igralcem Romanom Končarjem … Bila je gostja v mnogo TV oddajah: Slovenski pozdrav, Na zdravje, Dobro jutro, Moja Slovenija, Dobrodelni Miklavžev koncert … Nastopa doma in v tujini, zadnje leto predvsem s pevcema Tejo Saksida in Rokom Ferengjo, moško vokalno skupino Stiški kvartet in mnogo klapami.

Četrt stoletja nebeške glasbe

Tanja Zajc Zupan je odraščala na Viru pri Domžalah. Rodila se je v glasbeni družini očetu Jožefu in materi Nadi. Ima mlajšo sestro Iris (skupaj z možem vodi biodinamično kmetijo) in brata Jožeta. Igranja na citre se je začela učiti pri 10 letih, učila pa se je tudi igranja na diatonično in klavirsko harmoniko, kitaro ter klavir. Hodila je na ekonomsko-komercialno šolo v Ljubljani in že takrat začela poučevati citre, sprejeta pa je bila tudi na srednjo glasbeno šolo. Ker tam niso poučevali citer, bi morala hoditi na ure pozavne, zato je šolo pustila. Po končani srednji šoli se je zaposlila v državni upravi in ob delu študirala na visoki upravni šoli ter postala diplomirana upravna organizatorka. Dolga leta je delala na Ministrstvu za notranje zadeve. Že pri 17 letih je na mladinskih sestankih spoznala moža Bogdana in se leta 1991 z njim tudi poročila. Leta 1994 se jima je rodila hčerka Ana, ki vodi njene koncerte in zanje piše scenarije, leta 1998 pa sin Domen, ki igra električno kitaro v rock bandu Dark Heart.

Citrarka Tanja Zajc Zupan je že vrsto let vegetarijanka in pridno skrbi za svoje zdravje. Verjetno je tudi zaradi tega videti tako, da človek s težavo verjame, da je za njo že 25 let kariere. Tudi sicer se zdi, kot da leto, ki je prineslo četrt stoletja njene glasbene kariere, prinaša ogromno mejnikov v življenju venomer pozitivne Tanje Zajc Zupan.

Od dne, ko je pri ZKP RTV SLO izšla njena prva kaseta, se je v glasbi veliko spremenilo. Bila so leta, ko je Tanja študirala, koncertirala, vzgajala svoje takrat še majhne otroke, snemala in delala na ministrstvu. Vse hkrati. Dolgo tako ni šlo. Službo je pustila in se v celoti predala glasbi. Danes, po toliko letih, sicer priznava, da bi morda v življenju naredila kaj drugače, da bi morda celo postala detektivka ali cvetličarka, glede na ljubezen, ki jo čuti do rož. A muzike ne bi menjala.

Srečna v življenju, srečna na odru!

V pogovoru s Tanjo človek hitro ugotovi, da je srečna s tem, kar je ustvarila. V zakonu je srečna že 25 let. Srečna je, ker ima ob sebi družino, ki jo podpira in je del njene poti. Na koncertih vsak družinski član poskrbi za svoj del: hči kot slavistka z vodenjem in napovedovanjem, kot glasbenik se za dobro slišnost potrudi sin, mož pa poskrbi, da pred koncertom vsak pride do svoje vstopnice. No, Tanjin del ni vprašanje – na odru se postavi za citre in vsem pričara, kar se od nje pričakuje. Prav Tanja je tista, ki je dala citram nove, še neslišane razsežnosti. Vso svetovno glasbo in našo domačo je s citrami predstavilia v podobah, ki jih še nismo slišali.

Za kaj se po četrt stoletja ne misli ustaviti in kaj je tisto kar jo najbolj osrečuje preberite v novi reviji Muzika na vseh prodajnih mestih.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page