top of page

Osemdeset jih odslej šteje velikan Franci Šegovc!

Štirje kovači so ansambel, katerega zgodba se je začela pisati davnega leta 1954, torej delujejo že rekordnih 63 let.

Stati s harmoniko na ramah polnih 60 let in še čez pač pusti posledice, zato je moral Franc Šegovc, ki je začel pri sedmih letih igrati na orglice, pred dobrim letom dni na operacijo kolkov, pa tudi hrbtenica ga več ne uboga najbolj, zato je nekaj časa harmoniko igral sede. Ampak vse to je bilo v sedemdesetih. Franci je bil sinoči ob stoječih ovacijah blizu 300 glasbenikov tudi sam pokonci! Kakor najbolje zna – s harmoniko na rami!

Sinoči so se v Slovenjgraškem kulturnem domu v popolni tajnosti zbrali muzikanti iz vse Slovenije. Žena Hermina je Franca premamila v obisk kulturnega doma na predvečer njegovega osemdesetega rojstnega dne. Ko je Franc stopil v dvorano je doživel zagotovo eno lepših presenešenj svojega življenja. V njej se je zbralo ogromno tistih, s katerimi prijateljuje na osebnem ali glasbenem področju. Vse je od nekdaj družila muzika Kovačev in tudi sinoči jih je! Po končanem kratkem koncertnem programu, v katerih so zvenele najbolj monumentalne skladbe Štirih kovačev, so se vsi odpravili na bližnji Legen, v bližino njegovega doma kjer so vsi skupaj v odličnem piknik vzdušju nazdravili Francijevemu osmemu križu.

Zelo podrobna predstavitev celotnega dogodka in življenjske poti Franca Šegovca bo objavljena v novi reviji Muzika.

Skladbe Štirih kovačev pogosto izvajajo tudi drugi ansambli, saj jih imajo ljudje radi. Mnoge, kot na primer Kam le čas beži, valček, ki je bil leta 2000 razglašen za vižo stoletja, pa so že ponarodele. Franc je bil kot edini sin ob treh sestrah sprva predviden, da bo prevzel kmetijo na Briclovem vrhu v Šentjanžu, a ga je pozneje glasba povsem omrežila. Muzikanti smo mu za to nadvse hvaležni!

Francu Šegovcu želimo še veliko zdravih glasbenih let!

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page