top of page

Premika meje! Denis Novato in njegovih prvih 30

Ko je bilo Denisu približno 9 let, se je na nekem rojstnem dnevu prvič srečal s harmoniko. Starši so opazili, da ga je instrument popolnoma začaral, zato so mu kasneje tudi omogočili študij harmonike – najprej klavirske, potem diatonične.

Igranje na harmoniko je bila zanj izvenšolska dejavnost, kakor nogomet, ki ga je v najstniških letih prav tako zelo vzljubil. Nikoli ni imel visokih ambicij in niti pomislil ni, da bi živel od glasbe. Iz tega razloga tudi ni izbral glasbenega študija. Vseeno se je začel udeleževati raznih tekmovanj in osvajati lepe nagrade. Krona vsega je bila zmaga na svetovnem prvenstvu, ki mu je dala dokončno vzpodbudo, da mu je glasba postala kruh. Izbira ni bila enostavna in glasbene pomoči ni bil deležen. V družini namreč nihče ni bil glasbenik. Kljub vsemu je sprejel odločitev, za katero je danes, po treh desetletjih življenja s harmoniko, zelo hvaležen.

Cije si je vedno zastavljal dolgoročno in tako šele zdaj, v zadnjem desetletju, uživa sadove vloženega truda in odrekanja, ki ga poprej marsikdo ni niti opazil. Vekomaj bo hvaležen predvsem staršema, ki sta mu vedno stala ob strani in ga vodila z nasveti.

Danes je vesel, da lahko živi od igranja na harmoniko in da ni primoran poučevati igranja za preživetje. Na srečo je zaenkrat dovolj nastopov in drugih možnosti. Ravno zato si z lažjim srcem vzame čas za mlade in perspektivne harmonikarje, ki cenijo njegovo delo.

Poslanstvo igranja harmonike ljudem, ki le-to že poznajo, je zdavnaj presegel. Živi za to, da diatonično harmoniko predstavi v novih okoljih in situacijah. Povabljen je v precej zaprte kroge, v tiste, v katere doslej nihče ni upal niti pomisliti postaviti diatonične harmonike. Celo na dvor.

Število izdanih albumov, koncertov in projektov še podkrepi njegovo delo in predanost glasbi. Ob letošnjih jubilejnih dogodkih bomo Denisu tudi v prihodnje sledili. Priljubljeni harmonikar nam obljublja nekaj še nevidenega in neslišanega.

Do tačas pa vas v aktualni reviji čaka sprehod skozi 30 let Denisovega življenja s harmoniko.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page