top of page

Izpostavljeno! Slovenska polka in valček.

Mesec april tradicionalno prinaša festival, na katerem izberemo naj pesem leta. Izberemo naj polko in naj valček in izberemo tistega, ki se mu nato (še posebej, če gre za mlad in še neuveljavljen ansambel) življenje čez noč obrne na glavo. Če gre za uveljavljen ansambel, pa to predvsem pomeni še več nastopov in morda kakšen cekin več v denarnici (kot posledica višjih »gaž«). Zagotovo je največje plačilo, ki ga ansambel dobi na tem festivalu, ponos. Samo najboljšim namreč uspe skozi sito komisije in samo najboljšemu od vseh (beri najbolj popularnemu tisti trenutek) na koncu uspe dvigniti titulo zmagovalca.

Lepo je, ker sta vedno dva, saj se s tem slavi oba ritma, ki sta v tej muziki tako pomembna in prisotna kot kisik v zraku. Zmagovalci so zagotovo že znani. Vse ansamble namreč poznamo, poslušamo in imamo o njih izoblikovano vsak svoje mnenje. Zdaj je na njih, da nas prepričajo.

Vsem, ki boste festival spremljali preko televizijskega ali radijskega sprejemnika, mora biti jasno le eno: Poslušajte! Pravzaprav bi bilo zares najbolje, če ansamblov sploh ne bi videli. Če za njih ne bi vedeli. Poskusite jih odmisliti. Poskusite odmisliti znamko harmonike, kitare. Poskusite odmisliti, kako lepo so napravljeni in kako ljubko izgledajo njihove pevke. Poslušajte pesem, njeno besedilo. Poslušajte, kako je sestavljena in kako se stopnjuje. Poskusite razumeti, kaj vam skozi pesem še povedo muzikanti, ki jo podajajo. Za božjo voljo, poslušajte s srcem. Ne sme vas premamiti on ali ona ali oni. Tokrat naj ne bodo pomembni. Naj v ospredje dejansko pride pesem in ne ansambel ali njegova popularnost!

Na javni razpis za sodelovanje na festivalu Slovenska polka in valček 2017, za katerega rok se je iztekel 19. februarja ob polnoči, je prispelo 59 prijav. Petčlanska strokovna komisija v sestavi Damirja Tkavca, Matjaža Vlašiča, Martina Juharta, Borisa Kopitarja in Janeza Dolinarja je v skladu z razpisnimi pravili izbrala 12 tekmovalnih skladb, šest polk in šest valčkov, ter dve rezervni skladbi (eno polko in en valček).

Zapis, ki je bil objavljen ob 1. aprilu je bila prvoaprilska šala.

Ansambli in ostala glasbena srenja bi si želela, da bi se organizator odločil nagraditi tudi besedilo, melodijo in aranžma, ki so gradniki vsake pesmi. A to so žal do sedaj ostale pobožne želje, ki v zadnjem obdobju niso bile uresničene. Kljub razpisnim pogojem so se za zdaj še neimenovani ansambli uprli in ne kanijo nastopiti na festivalu oziroma bodo na festivalu nastopili v športnih oblačilih (trenirkah, T-shirt majicah ...).

Festival ni ogrožen. Kljub vsemu pa ostaja zagonetka o nenagrajevanju.

Odgovor, zakaj organizator ne želi nagraditi besedela, melodije in aranžmaja se najbrž skriva v tem, da bi potem stroka nagradila nekaj povsem drugega kot to, kar slišijo naša usesa. In spet bi se kregali vsepovprek.

Celoten članek o festivalu si lahko preberete v aktualni številki Muzike.

Comments


Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page