top of page

Kaj slavite? Nič ali Boga?

Komik Pete Holmes je pred časom izjavil za moje pojme eno najbolj smešnih, a hkrati najbolj kontroverznih izjav.Dve vrsti ljudi poznamo. Poznamo tiste, ki pravijo, da je svet ustvaril Bog, in poznamo tiste, ki pravijo, da je svet nastal iz nič. Da je torej »nič« ustvarilo vse, kar smo in kar nas obdaja v celotnem vesolju. Kar je zanj precej smešno ugotavljanje. Ljudje, ki so iz »nič«, se delajo norca iz ljudi, ki so od/iz Boga. Ti ljudje pravijo, da Bog kajpak ne obstaja. Sam nato pravi: »V redu, morda imate prav!«


Tem ljudem lahko dejansko odgovorimo le na en način. Ena stvar je, ki zagotovo ne obstaja v vesolju. Veste, katera stvar je to? Nič. Nič v vesolju zagotovo ne obstaja.


To je pravzaprav osnovna opisna karakteristika »nič«. Da torej ne obstaja. »Nič« ne obstaja.


O čem se torej pogovarjamo? O tem, da je Bog ustvaril svet? Kaj je Bog? Nekaj, česar se ne moreš dotakniti, nekaj, česar ne moreš okusiti, nekaj, česar ne moreš fotografirati, nekaj, česar znanost ne more dokazati.


Se pogovarjamo o tem, da je »nič« ustvarilo svet? Kaj je nič? Nekaj, česar se ne moreš dotakniti, nekaj, česar ne moreš okusiti, nekaj, česar ne moreš fotografirati, nekaj, česar znanost ne more dokazati.


Mislim, da se moramo na tej točki vsi strinjati, da bi bil trenutek, ko iz nič nastane vse, nekaj zelo magičnega. Drznem si reči celo božanskega.


Vprašajte ljudi, ki menijo, da smo iz nič, kaj se zgodi, ko umremo. Rekli bodo nič. Povrneš se v nič. Tem ljudem lahko torej mirne duše rečemo, da se ob smrti, ko se spremenijo v nič, pravzaprav združijo s svojim »kreatorjem«.


No, temu mi rečemo nebesa.

Zdelo se mi je primerno to povedati v času, ko končujemo novo revijo in so pred nami prazniki. Tisti, ki se z zgornjim ne strinjajo, lahko gredo na velikonočni ponedeljek mirne duše v službo. Mi bomo doma. Slavili dejstvo, da smo premagali smrt. Premagali temo. Se stisnili k ženi in otrokom in se zahvalili vsak svojemu bogu, kdorkoli in karkoli za nas to je, da smo tu, da nam daje preizkušnje, zaradi katerih smo močnejši in boljši. Do sebe in soljudi.Radi se imejte! Pa vse dobro – do prihodnjič ...


Domen Hren

1 Comment


Nasywa
Nasywa
Jun 28

česar ne moreš fotografirati, nekaj, česar znanost ne more dokazati? Regard <a href="https://smb.telkomuniversity.ac.id/cerita-telutizen/pendaftaran-snbt-2024-resmi-dibuka-ini-link-dan-cara-daftarnya-jangan-sampai-ketinggalan/">Telkom University</a>

Like
Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page