top of page

BOBU BOB! KEr nihče drugi ne upa?!

Zadnji konec tedna pred izzidom revije je pri nas precej hektično stanje. Kar precej stvari je treba urediti in nikoli ne veš, kakšna novica ali zgodbo bo »udarila« na plano, ki bi bila, kljub končani redakciji, še nujna umestitve v revijo.


Tudi tokrat je bilo tako. Žal! Tokrat nam je bilo treba na žalost kar dvakrat spreminjati vsebino!


Prvič zaradi nje.

»Danes smo izvedeli žalostno vest, da je za vedno zaspala gospa Ema Prodnik. Pri Ansamblu bratov Avsenik je delovala 20 zlatih let. Njen nežen glas in srčne interpretacije glasbe so se in se še danes dotaknejo src Slovencev in drugih prijateljev po vsem svetu,« je tisto soboto zvečer zapisal Sašo Avsenik in dodal: »Najlepša hvala za vso ljubezen in glasbo. Počivajte v miru.«

Tako kot je gospa Ema zapela pesem Tam, kjer murke cveto, je zares ni več zmogel in mogel zapeti nihče. Slovenska domača glasba ji bo upravičeno večno hvaležna!Drugič pa smo revijo spremnjali zaradi njih!


RTV Slovenija ukinja festival Slovenska polka in valček. Zdaj je to tudi uradno. Seveda vas vse zanima tudi neuradna različica (uradna vas čaka v notranjosti revije) ... Lahko bi se pošalil in zapisal naslov: Je SPV pokopal Janša? Je za pogreb SPV kriv Golob?

V tem se nažalost skriva kar precej resnice. Dejstvo je, da je bil SPV gonilo razvoja domače glasbe in da so od tam prišle izjemne stvaritve narodno-zabavnih ansamblov in avtorjev. Zadnja leta več ne. Dejstvo je, da je »projekt« SPV tržno zelo zanimiv in da ima celo pogodbene vezi z nekaterimi občinami, ki so pripravljene zavoljo promocije kraja ta projekt peljati naprej in pokriti vse dodatne stroške. RTV torej ne bi čutil nobenih finančnih posledic. Zakaj torej festivala ni?

Ko se lotimo analize stanja, postane bolj jasno, da so uredniki izgubili moč, da se ne glede na vodstvo RTV-projekti peljejo naprej. In zdaj ko imamo (še vedno) nekakšno »RTV-brezvladje«, preprosto nihče ne upa udariti po mizi. Če bodo desni rekli da, bodo levi to zavrnili – in obratno. Zaradi bumbarjev, ki ne razumejo, da v tovrstni kulturi (pa tudi sicer) politika nima kaj iskati, smo pač tam, kjer smo! To pa je tam, da naposled res lahko zapišemo: RTV defakto uničuje narodno-zabavno glasbo!


Aja, pa hči je odšla k obhajilu. G. Kranjc, župnik pri Sveti Kunigundi na Gorenju pri Zrečah, je Milo in njene tri sošolce, ki jih je sistem, kot že premnogokrat, prepustil samim sebi tudi v smislu verske obravnave ali pravice do nje, se jih ni zgolj »usmilil«. Njemu je edino jasno, kaj človek zares potrebuje. Ljubezen, potrditev in to, da mu je preprosto dovoljeno biti to, kar je!


Radi se imejte! Pa vse dobro – do prihodnjič ...

Domen Hren

Comments


Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page