top of page

50 let ptujskega festivala. Vračamo se h koreninam!

Najstarejši festival slovenske narodno-zabavne glasbe od nekdaj velja za enega najeminentnejših tovrstnih festivalov.

Letos praznuje 50 let! V ta namen so se priprave na to slavje začele že takoj po koncu nadvse uspešnega festivalnega dogajanja lani. Ob pripravah na veliko slavje nas je vodila predvsem zgodovina tega festivala in dejstvo, da je ptujski festival od nekdaj veljal za enega največjih praznikov slovenskosti in glasbe.

V vsej zgodovili ptujskega festivala, ki je le malo mlajša kot sama zgodovina temeljne slovenske narodno-zabavne glasbe, bi težko našli ansambel, ki na tem festivalu ni nastopil v tekmovalnem ali revijalnem smislu. Rečeno drugače, skoraj ga ni ansambla, ki bi prispeval v zakladnico slovenske glasbe, a tega ne bi storil tudi skozi okno Festivala Ptuj.

Dogajanje ob Festivalu Ptuj je bilo pred desetletji še bolj živo kot danes. Kar tri dni so se ansambli mudili v najstarejšem slovenskem mestu. Tekmovali so, se zabavali v gostilnah, igrali po trgu in se v nedeljo s komisijo odkrito pogovarjali o možnostih napredka ter izboljšav. Ljudje, ki so obiskali koncert, so si »ugvantali« najbolj pražnja oblačila, saj je dogodek veljal za enega bolj kulturnih v mestu ob Dravi in širše.

Vse to želimo letos ob obletnici festivala obuditi!

Vračamo se h koreninam, zato pripravljamo tridnevno slavje, ki bo zadnjim festivalom podobno manj, prvotnim pa, upamo, zelo. Ptujski festival se bo tokrat oglašal tri dni: 9., 10. in 11. avgusta.

V petek pripravljamo še zadnji festivalski večer znotraj izbora Odštevamo do abrahama. V tem večeru dodo nastopili ansambli z nagrajenimi skladbami zadnjega desetletja Festivala Ptuj. Ob tem v revijalnem delu pripravljamo prav posebno presenečenje. Za ta izbor, tako kot lani, tudi letos načrtujemo številne radijske lestvice po vsej Sloveniji. Izbor glasov s pomočjo radijskih glasov bo ponovno štel polovično ob končni oceni, ki jo bodo pomagali določiti obiskovalci petkove prireditve.

Na tem mestu je treba nujno omeniti, da bodo vse prireditve v sklopu festivalskega dogajanja brez vstopnine.

Sobota bo prinesla pomemben dopoldanski dogodek, kjer bo na javni okrogli mizi skozi besede izbranih posameznikov, ki so odločilno vplivali na proces razvoja tovrstne glasbe, slišati, kako naprej. Ali sploh še naprej? Svoje bodo povedali tudi ansambli. Prav njihovo glasbo je festival kar 50 let posredoval poslušalcem.

Opoldne pa spet h koreninam: h kulinariki v trških gostilnah, k odlični pijači, ki je v teh koncih ne manjka, in k igranju ansamblov v živo na vseh koncih trga.

V nedeljskem večeru, ko bodo znani še zadnji najboljši iz zadnjega desetletja festivala, sledi revijalni koncertni dogodek, kot ga v Sloveniji v vsej zgodovini glasbe še ni bilo. Takrat namreč pripravljamo glasbeni večer, na katerem bo slišati 20 najboljših skladb iz celotnega 50-letnega obdobja festivala. Štiri najbolj monumentalne in nagrajene skladbe iz vsakega desetletja bomo postavili na oder pred mestno hišo na samem trgu. Na tem trgu je tudi festival sam doživel največ vrhuncev, ravno zato pa se vračamo tja. Sobotni večer bo ekskluziven, čaroben. S kar 20 najboljšimi ansambli iz vse zgodovine festivala bomo dokazali, zakaj je ravno ptujski festival tisti, ki je za slovensko domačo glasbo nepogrešljiv, in kako pomembno je vplival na ohranjanje slovenske nesnovne kulturne dediščine.

To bo tridnevje, kot ga že dolgo ni bilo! To bo tridnevje, ki si ga Festival Ptuj zagotovo zasluži!

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page