top of page

Začenja se glasovanje za festval Ptuj 2018

Odštevamo do abrahama Festivala Ptuj

V petek, 31. avgusta, bo po tekmovalnem delu festivala v revijalnem programu predstavitev najlepših viž glasbenega dogajanja na Ptuju med letoma 1999 in 2008. Drugi del večera bo z nastopi ansamblov, ki so soustvarjali zgodovino festivala in s tem slovensko narodno-zabavno glasbo, prav gotovo navdušil vse ljubitelje tovrstnega muziciranja. Letos bo na odru na istem mestu kot tekmovalni del festivala koncert skladb iz četrtega desetletja ptujskega festivala, ki so ga poimenovali ODŠTEVAMO DO ABRAHAMA.

Začetek ptujskega festivala narodno-zabavne glasbe Slovenije sega v leto 1969; gre za najstarejšo prireditev na področju te glasbene zvrsti. Strokovna javnost mu priznava visoko kakovost in pomemben vpliv na razvoj slovenske narodno-zabavne glasbe. V petih desetletjih je na festivalu nastopilo blizu tisoč ansamblov iz Slovenije in zamejstva, mnogi so zasloveli prav zaradi nastopa na ptujskem odru. Večini sodelujočih je festival pomenil odskočno desko v njihovi glasbeni karieri. V 48 letih je bilo na festivalu predvajanih blizu dva tisoč novih melodij. Festivalske skladbe so izšle na kasetah, vinilnih ploščah, zgoščenkah. Tisoče jih je bilo poslanih v zamejstvo, celo Slovencem na drugo stran oceana.

Večinoma bodo v programu sodelovali ansambli v starih, izvirnih zasedbah, nekatere uspešnice pa bodo zaigrali mlajši ansambli. Veliki oder na Ptujskem gradu si bodo delili:

  • 1999 – Ansambel MLADI DOLENJCI

  • 2000 – Ansambel ŠTRK

  • 2001 – Ansambel SLOVENSKI ZVOKI (namesto ansambla PTUJSKIH 5)

  • 2002 – Ansambel MODRIJANI

  • 2003 – Ansambel EURO KVINTET (namesto ansambla VITEZI CELJSKI)

  • 2004 – Ansambel EKART

  • 2005 – Ansambel PAJDAŠI (namesto ansambla STRICI)

  • 2006 – Ansambel POGUM

  • 2007 – Ansambel SPEV

  • 2008 – Ansambel NOVI SPOMINI

V poletnih mesecih bo s pomočjo radijske postaje Ptuj izvedena mesečna akcija spletnega glasovanja za naj vižo desetletja. Lestvico bodo predvajale radijske postaje po vsej Sloveniji. Na samem festivalu namreč ne bo moč glasovati za naj vižo desetletja, saj bo izbor opravljen izključno s spletnim glasovanjem.

Omenjeni bo dodana še druga lestvica z izborom letošnjih tekmujočih ansamblov in njihovih skladb. Tudi za te skladbe bo omogočeno spletno glasovanje, glasovi pa bodo pomenili natanko polovico točk za nagrado občinstva. Drugo polovico točk bodo ansambli dobili z glasovi občinstva na samem festivalu.

Letos se je na festival prijavilo 17 ansamblov. Strokovna komisija je na predizboru izbrala ansamble, ki bodo nastopili v petek, 31. avgusta, na Ptuju s po eno novo skladbo. Sprejetih je bilo tudi nekaj na festivalih že v preteklih letih nagrajenih ansamblov. Ansamble smo predstavili v prejšnji številki, na spletnih straneh Radia Ptuj, RTV Veseljak, revije Muzika in portala Narodnjak.si pa boste tudi čez poletje lahko spremljali vse nove podrobnosti in letošnje skladbe, ki bodo objavljene na lestvicah v mesecu juliju.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page