Please reload

Zadnje novice

Na Policah je dvojno - poletno izdanje revije Muzika!

June 26, 2020

1/3
Please reload

Izpostavljene novice

So Modrijane premagali Poskočni?

01.07.2018

Del tokratne naslovne zgodbe se je rodil ob pogovoru s starosto slovenske domače glasbe Tomažem Tozonom. Prav on je, kot predsednik številnih komisij, v pogovoru z uredništvom poimenoval današnje skladbe (ali vsaj dobršen del njih) kot športno panogo, kjer se vse preveč hiti in cilja vse višje.

 

 Takrat smo se začeli spraševati, kdo je za to kriv. Nekateri bi rekli »zlata generacija 2000« in vse, kar je izšlo po njej. S tem se v uredništvu ne strinjamo. Res je, da so predvsem trio zasedbe začele bolj poudarjati prvi namesto drugi tenor, res je, da so polke postajale hitrejše, res je konec koncev tudi to, da so nekatere kvintetovske zasedbe začele v svoje aranžmaje vsiljevati več modernejših pop prijemov ...

 

Tukaj se nato dober in kakovosten sestav ustavi. Poskočni muzikanti so kot strela z jasnega udarili po slovenski sceni. Porušili so še zadnje tabuje in domačo sceno pretresli do temeljev. Oni so muzikantje v raztrganih kavbojkah. Oni so tisti, ki imajo višje pričeske, kot so dolge hrenovke, ki jih jedo otroci na njihovih nastopih. Oni so tisto, česar so se nekateri uredniki pred 20 leti, ko so končno padle prve meje in se je domača glasba začela premikati naprej, bali kot vrag križa.

 

No, vsem tem je treba povedati eno: hrenovke, ki so krajše kot pričeske muzikantov na odru, jedo otroci. Otroci iz vrtca! Ti otroci pesem Adijo, madam poznajo mnogo bolje kot katerokoli drugo skladbo, ki dejansko sodi v vrtčevski učni načrt.

 

 

 

Se opravičujemo vsem tedanjim urednikom, ampak dejstvo je, da (zanalašč ne bomo poimenovali nikogar) ansambli pred 20 leti niso nastopali v vrtcih. V tem pogledu so Poskočni muzikanti naredili največji preskok in domačo glasbo popeljali v najbolj osnovne celice. V razvijajoče se možgane otrok so popeljali našo polko in naš valček. Ker Poskočni – in to zapišemo brez kančka dvoma – z izjemno častjo spoštujejo vso zgodovino glasbe in jo z enako mero tudi izvajajo, so poskrbeli za to, da bo ta muzika živela naprej.

 

Je vse opisano zgoraj dovolj, da so boljši kot Modrijani? Odgovor boste lahko prebrali v aktualni, dvojni reviji Muzika, ki je na policah do konca avgusta. Revjo lahko naročite tudi s klikom na spodnjo povezavo.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arhiv novic

© 2016 by Muzika.