Žalostna vest. Umrl je Franc Ankerst.

To jutro glasbeni svet žaluje. Kot smo izvedeli tole jutro se je poslovil odlični tekstopisec Franc Ankerst, ki je med drugim nastopal tudi z ansamblom Gorenjci.

Foto: Media butik

Rodil se je 4. junija 1935 pri Sveti Ani nad Tržičem. Njegovi resnejši glasbeni začetki segajo v leto 1964, ko je  soustanovil Ansambel Gorenjci. Šlo je za kvintetovsko zasedbo, nastalo, kot se za gorenjski ansambel spodobi, po vzoru ansambla bratov Avsenik. V ansamblu je igral kitaro, prepeval, komponiral melodije in tkal verze besedil, ki jih je odlikovala lepa stara slovenščina.

F​ranc Ankerst je vse življenje ustvarjal: glasbo, poezijo, pisal je uganke in tudi rezbaril. ​ 

​Znane so njegove uganke, ki so običajno nastajale v zgodnjem jutru.

Izdal je več knjig; uganke je zbral v zbirki »Kaj je to?« in »1000 in 1 uganka«, leta 1996 je izdal pesniško zbirko »Šopek kovanih rim«, štiri leta kasneje »Rime življenja« in leta 2007 »Zrelo klasje«. Pred kratkim je izdal še pesniško zbirko »Soneti – kres resnic«. Vsa ta umetniška dela ni spregledala niti Občina Radovljica, ki je g. Ankersta nagradila s plaketo Antona Tomaža Linharta.  Franc je živel z ženo Angelco v Lescah, kjer vas pred njegovim domom pozdravi dva metra visoki kip Martina Krpana.

​Bil je eden izmed soustanovnih članov Pesnikov slovenske domače glasbe, kjer se je boril za pravice avtorjev in nenehno težil h kvaliteti pisanja besedil. Večkrat na festivalih narodno-zabavne glasbe nagrajeni avtor je v zakladnico domače glasbe prispeval več kot 500 avtorskih del.

Za njegov bogat prispevek v zakladnico slovenske domače glasbe se mu pri RTV Veseljak in v uredništvu revije Muzika iskreno zahvaljujemo in vsem njegovim izrekamo iskreno sožalje.

V Bohin'  'ma dež ta mvade v izvedbi Ansambla Storžič je le ena njegovih številnih uspešnic:

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic