top of page

Žalostna vest. Umrl je Franc Ankerst.

To jutro glasbeni svet žaluje. Kot smo izvedeli tole jutro se je poslovil odlični tekstopisec Franc Ankerst, ki je med drugim nastopal tudi z ansamblom Gorenjci.

Foto: Media butik

Rodil se je 4. junija 1935 pri Sveti Ani nad Tržičem. Njegovi resnejši glasbeni začetki segajo v leto 1964, ko je  soustanovil Ansambel Gorenjci. Šlo je za kvintetovsko zasedbo, nastalo, kot se za gorenjski ansambel spodobi, po vzoru ansambla bratov Avsenik. V ansamblu je igral kitaro, prepeval, komponiral melodije in tkal verze besedil, ki jih je odlikovala lepa stara slovenščina.

F​ranc Ankerst je vse življenje ustvarjal: glasbo, poezijo, pisal je uganke in tudi rezbaril. ​ 

​Znane so njegove uganke, ki so običajno nastajale v zgodnjem jutru.

Izdal je več knjig; uganke je zbral v zbirki »Kaj je to?« in »1000 in 1 uganka«, leta 1996 je izdal pesniško zbirko »Šopek kovanih rim«, štiri leta kasneje »Rime življenja« in leta 2007 »Zrelo klasje«. Pred kratkim je izdal še pesniško zbirko »Soneti – kres resnic«. Vsa ta umetniška dela ni spregledala niti Občina Radovljica, ki je g. Ankersta nagradila s plaketo Antona Tomaža Linharta.  Franc je živel z ženo Angelco v Lescah, kjer vas pred njegovim domom pozdravi dva metra visoki kip Martina Krpana.

​Bil je eden izmed soustanovnih članov Pesnikov slovenske domače glasbe, kjer se je boril za pravice avtorjev in nenehno težil h kvaliteti pisanja besedil. Večkrat na festivalih narodno-zabavne glasbe nagrajeni avtor je v zakladnico domače glasbe prispeval več kot 500 avtorskih del.

Za njegov bogat prispevek v zakladnico slovenske domače glasbe se mu pri RTV Veseljak in v uredništvu revije Muzika iskreno zahvaljujemo in vsem njegovim izrekamo iskreno sožalje.

V Bohin'  'ma dež ta mvade v izvedbi Ansambla Storžič je le ena njegovih številnih uspešnic:

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page