top of page

Najlepši poklon Saše Avsenika! »Brez Vilkove pomoči glasbe ne bi znal poslušati!«

Sašo Avsenik si verjetno ne bi upal stopiti v tako velike čevlje, če ne bi vedel, da mu bo ob strani na začetku ves čas stal njegov stric Vilko Ovsenik.

Kot največji spomin na Vilka zagotovo najprej izpostavi glasbo, ki jo je ustvaril. Pri svojih šestnajstih je začel Sašo s prijatelji preigravati Avsenikovo in drugo glasbo. A ne le njega, tudi vse druge v ansamblu in Sašove prijatelje je Vilko rad učil, jim pomagal in svetoval.

»Imel je neizmerno širino in vedno je bil sposoben učiti tako instrumentaliste kakor vokaliste. Pa ne samo učiti o igranju in petju. Bil jih je sposoben učiti igrati in peti, kot so si želeli. Po Avsenikovo. Zelo pomembna je bila pri njem njegova mirnost. Prav to smo mladi potrebovali, da nismo izgubili veselja. Kritika je bila točno takšna, kot smo jo znali razumeti, in da smo skozi njo dobili še več veselja do igranja. Spomnim se, kako smo z ansamblom vadili in nato eno pesem v presojo zaigrali Vilku. Stric je lepo pomigal ob taktih in imel sem očutek, da bo ob petju Dejana Zupana zadovoljen. Stric Vilko se je naslonil nazaj, se nasmehnil in dejal: “Zelo lepo si tole odpel. Ampak je čisto narobe.” To nas je močno presenetilo. Smejali smo se tako močno, da kar nekaj minut nismo prišli k sebi. Vilko je nato nadaljeval in povedal, da bi takšno petje veljalo za tisti ali pa tisti ansambel. Za petje po Avsenikovem stilu pa je želel več in drugače. To so bili nauki, ki smo jih lahko dobili samo od njega, in večno mu bomo hvaležni za to. Mene osebno je stric Vilko naučil ogromno tudi na osebnostnem področju. Od njega sem veliko izvedel o disciplini. O tem, kako je potrebno živeti, vaditi in delati, če se želiš z glasbo profesionalno ukvarjati. Včasih sem muziko, ki sem jo slišal, ločil na dve vrsti: tisto, ki mi je všeč, in tisto, ki mi ni. Vilko me je naučil, kako je treba glasbo poslušati. Naučil me je poslušati in čutiti dinamiko in akcente, da zdaj poleg besedila in glasbe poslušam tudi podajanje le-te. Če sem jo včasih samo ločil, danes torej zaradi njega vem, zakaj mi je nekaj všeč in zakaj ne.«

Še zadnji teden je na policah septembrska revija Muzika!

Za nami je eden najbolj žalostnih mesecev slovenske glasbe. Odšel je velikan Vilko Ovsenik. Posebna izdaja prinaša najobširnejši vpogled v življenje in delo kreatorja slovenske narodno-zabavne glasbe! Kakšen bo svet po bratih Avsenik!?

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page