top of page

POSREČEN SKUPEK SRCA IN ZNANJA

Marsikaj o in iz življenja Vilka Ovsenika je jasno in poznano. Nesporno dejstvo je, da ga večina mlajših glasbenikov smatra za »konstruktorja« slovenske domače glasbe. Malo manj pa je znano, kako so ga doživeli in ga doživljajo drugi ključni ljudje slovenske narodno-zabavne glasbe. Eden takšnih, ki bi lahko o njem govoril ure in ure, je citrar Miha Dovžan. Prav v mesecu avgustu, ko se je Vilko Ovsenik poslovil, je Miha Dovžan praznoval svoj osebni praznik.

Legendarni Miha Dovžan je svojega velikega prijatelja pred časom opisal tako:

»Vilko Ovsenik predstavlja prav posrečen skupek srca in znanja. Ogromno akademsko znanje, povezano z veliko željo, doseči nekaj več, je prineslo rezultate, ki so vidni še danes. Z bratom je sestavil čudovit ansambel, ki sem mu rad prisluhnil že kot otrok, tudi vsi okoli mene. Komaj sem čakal, da sem na radiu slišal igrati Avsenike. Vilca štejem kot svojega velikega prijatelja in enako velikega pomočnika. V studiu mi je mnogokrat pomagal in pravzaprav so vsi naši (moji) posnetki šli skozi “njegove roke”. Ob tem moram poudariti, da je tudi sam napisal kar nekaj skladb za Ansambel Mihe Dovžana.

Spomnim se, da je velikokrat hodil k nam kar na vaje. Pripeljal se je v Naklo in skupaj z nami na vajah skladbo pomagal dokončno izoblikovati, da je le-ta dobila pravo vrednost. Točno je vedel, pri vsakem ansamblu, kako in na kakšen način ga “sprovocirati”, da članov ni utrudil, ampak je iz njih dobil vse, kar je bilo v danem trenutku mogoče, da bodo posneli najbolje kot lahko.

Vilko Ovsenik je izreden glasbenik in velik človek. Osebno ga poznam že mnoga desetletja in vedno je na razpolago za pomoč; še danes, kolikor vem, ogromno dela in pomaga mlajšim glasbenikom z nasveti in aranžmaji.«

Preberite nadaljevanja razmišljanja o Vilku Ovseniku, ki ga je za revijo Muzika opravil legendarni Miha Dovžan.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page