top of page

Umrl je legendarni godec Franc Flere

Franc Flere se je rodil leta 1945 v Krtini pri Domžalah. Že kot mladenič se je rad igral da ima harmoniko, namreč škatlo od čevljev si je pripasal na rame in ob tem pel. Preden je šel k vojakom se je prijavil na Pokaži kaj znaš a ga takrat niso obravnavali, saj je igral diatonično harmoniko, ki pa še takrat ni bila tako priljubljena. Šele po vrnitvi od vojakov se je zopet prijavil in zmagal.

Svojo prvo ploščo so posneli leta 1969, takrat so v triu igrali; Franc Flere na diatonično harmoniko, Janez Omahna na kitaro in Ciril Jerman na kontrabasu. Vse od zasedbe iz 1969 do 1973 sta v ansamblu igrala Janez Omahna in Ciril Jerman, pozneje pa se je sestava menjala.

Njegove najbolj odmevne pesmi so; Ljubezen mamina, Marjetka in pa Rdeči nageljni.

Legendarni ljudski godec Franc Flere je skupaj s piscem besedil Ivanom Sivcem avtor ene izmed največkrat predvajanih skladb o materah. Le kdo še ni slišal lepe skladbe Ljubezen mamina, ki jo je s svojim ansamblom v originalu najprej posnel skupaj z Dobrepoljskimi fanti pred desetletji?

Franc Flere je po letih igranja in sodelovanja z različnimi pevci v letu 1990 vzpostavil nov trio s pevko. Od takrat in vse do pred časom, ko je prenehal aktivno nastopati smo ga kljub nekaterim zamenjavam vedno videvali v družbi simpatičnih pevk. Njegovo mnenje je, da glasba na harmoniko, ki jo izvaja on, najlepše zazveni in uspe, če ob njem zapoje mlada pevka. »Lepa mlada pevka in vesela harmonika pašeta skupaj!« je še rad dodal.

Franca je glasba od nekdaj tako močno prevzemala, da po več dni ni znal priti domov in je igral z zasedbo ali kot samostojni harmonikar. Kar tri knjige je o njem napisal Ivan Sivec. Godec v nebesih je zadnja od treh knjig, pred tem pa sta izšli še knjigi Godec pred peklom in Godec v vicah.

Na povabilo gasilcev iz Mirne na Dolenjskem je na občnem zboru društva konec leta 2008 postal njihov častni član. Mirenski gasilci so bili zelo veseli te okrepitve, Franc pa je ob tej priliki takrat povedal, da se v zrelih letih kot mlad gasilec odlično počuti.

Umrl je še en velikan slovenske glasbe in eden najbolj srčnih godcev na harmoniki kar jih je premogla slovenska zemlja. V prihodnji reviji v uredništvu pripravljamo še več o delu in življenju legendarnega Franca Flereta.

Vsem, ki so mu bili blizu izrekamo najgloblje sožalje.

Uredništvo revije Muzika.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page