top of page

Umrl je konstruktor domače glasbe, cenjeni Vilko Ovsenik

Legendarni glasbenik Vilko Ovsenik je umrl že 3.avgusta, vendar so v uredništvu RTV Veseljak, nameri pa smo se takoj pridružili tudi v uredništvu revije Muzika, zaradi želje svojcev objavo zadržali. Vilko Ovsenik je bil avtor, soavtor in aranžer okrog 800 skladb oziroma celotnega repertoarja slavnega Ansambla bratov Avsenik.

Glasbeni svet je izgubil producenta več kot 5.000 skladb različnih glasbenih zasedb in glasbenih zvrsti, klarinetista, saksofonista, skladatelja in aranžerja.

Z bratom Slavkom je iz preprostega igranja vaških godcev ustvaril nadčasno pesem, kjer je strnil trdoživost ljudske glasbe, ki mu je bila neskončna kulisa tega ljubljenega koščka slovenske zemlje in ljudi. Njegov iskren, eruptiven glasbeni talent, perfekcionizem in znanje se zrcalijo v priredbah vseh 1000 skladb, kjer je vse do zadnje note moč čutiti iskreno ljubezen do vsega lepega in človeškega.

Vilko Ovsenik je s svojo premišljenostjo in modrostjo vsem nam pokazal in utemeljil pot, kako zaigra človečnost v vsakem od nas, pa tudi tisočim ansamblom širom sveta. Nadčasno vrednost njegovega dela dokazuje pristnost slovenske starožitnosti, ki jo je razvil in nadgradil do enkratne in neprekosljive Avsenikove glasbe.

Ob vsej bogati glasbeni zapuščini, se bomo Vilka hvaležno spominjali kot očeta in glavnega arhitekta slovenske narodno-zabavne glasbe.

Družini in prijateljem pokojnika izrekamo iskreno sožalje.

V sredo, 16. avgusta, se bomo na radiu, kasneje pa tudi na TV Veseljak s posebnim glasbenim programom, v družbi številnih priznanih glasbenih gostov, poklonili g. Vilku Ovseniku.

Z uredništvom RTV Veseljak, po katerih povzemamo pričujoči članek tudi nadalje tesno sodelujemo pri pripravi posebne izdaje revije Muzika, kjer bomo v veliki večini osvetlili pot enega največjih glasbenih umom v Sloveniji. Revija bo izšla 25. avgusta.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page