top of page

Nevezana in fatalna! Barbara Žerjav!

Kdo ji bo pomagal očistiti šprikle?

Ansambel Donačka v dobrem desetletju, odkar so začeli preigravati pesmi po študentskih domovih, velja za sinonim dobre zabave. Samo ime ansambla oziroma skupine ne daje slutiti veliko. Rečeno drugače – nekdo, ki bi prvič videl samo zapis Donačka in vabilo na ples, ne bi vedel, kaj ga čaka. No, čaka ga mnogo. Na odru ga čakata Barbara in njena ekipa, čaka ga ogromno energije, in ko bi odhajal domov, mu misel na Barbaro ne bi dala kar tako zaspati. No, tudi pri nežnejših predstavnicah bi bila zgodba precej podobna. Ampak danes se pogovarjamo o Barbari in z Barbaro.

Vsak, ki se ukvarja z glasbo profesionalno ali neprofesionalno, bo vedel, da soj luči in popularnost nista vse. Še veliko več je kemija v skupini in le-ta je na veliki preizkušnji, ko sta v njej fant in dekle, ki sta par tudi zasebno. Poleg tega življenje glasbenika ni skoncentrirano v tisti sobotni dan ali večer. Je ves teden doma, v službi, ob številnih drugih obveznostih, in velikokrat se glasbenik vpraša: kam je šla nedelja, kdaj bom več časa z družino, kdaj bom s partnerjem samo sam/-a ...

Še ena reč, ki je pri Donački ne smemo pozabiti, je to, da jih ob vsem tem spremlja še nenehna preizkušnja, s katero se spopadajo od vsega začetka. Precej lažje je do neke mere klasičnemu ansamblu poustvarjati slovensko domačo glasbo. To, da ljubijo slovensko narodno-zabavno glasbo, a jo želijo predstaviti povsem po svoje, trendovsko, z nekoliko drugačnii instrumenti in tako, da bo ljudem všeč, da je ne bodo zavrnili, pa je nekaj drugega. Gre za dodaten pritisk, a z dobro ekipo jim to več kot odlično uspeva.Za glasbenika na odru je to zagotovo ena najtežjih preizkušenj; ob vseh osebnih tegobah in stiskah je zelo težko ohraniti trezno glavo, pozabiti nase in se vseeno razdajati na odru. Po drugi strani pa je lahko ravno oder tisti, na katerem ob ustvarjanju glasbenik zapolni praznino in najde »mir«. Zdi se, da se nanj Barbara vedno znova vrača po svoje zadoščenje. In tako gre Donačka, ki je še danes marsikdo po Sloveniji ne zna pravilno naglasiti, naprej. Z Barbaro na čelu. Z žensko, ki je že od nekdaj rada nastopala, ki se je kot mala deklica rada lepo oblačila in se rada počutila lepo.

Kljub temu, da je že od nekdaj veljala za lepotico, je v zadnjem obdobju tudi kot ženska »dozorela«. Petke so še kakšen centimer višje, krilce pa morda še za kakšen centimeter krajše. Morda je drznejša, morda bolj … ah, priznajmo si, Barbara Žerjav je seksi kot še nikoli! Bolj fatalno žensko v slovenski domači glasbi bi le s težavo našli. Zdaj ko ni vezana, zdaj ko je že zaradi poletja ozračje še bolj razgreto, bo verjetno pred odrom še veliko večja gneča. Zdaj ko se še raje postavi pred objektiv, ko še bolj sproščeno govori o sebi in o novih poteh v glasbi, zdaj bomo ob njeni prezenci še bolj uživali.

 

Prebrali ste zgolj nekaj odstotkov celotnega članka. Postanite naročnik revije Muzika in najceneje berite vse zgodbe domače glasbe.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page