top of page

Strokovna ocena 17. Večera slovenskih viž v narečju

Odvil se je že 17. Večer slovenskih viž v narečju, ki je tudi tokrat potekal v Škofji Loki. Organizatorji so poskrbeli za dober sprejem poslušalcev in nastopajočih ansamblov. Prireditev so nastopajoči ansambli popestrili z dobro pripravljenimi nastopi, žal pa je potrebno omeniti, da je bil drugi del festivala med čakanjem na rezultate bolj klavrn. Načeloma smo bili dosedaj na vseh festivalih v tako imenovanem »šov programu« ali revijalnem delu deležni marsikatere poslastice v glasbenem smislu. Čeprav folklori ne gre oporekati in morda skeč v narečju marsikomu dobro dene, je zadnji del, ki je napovedoval nastop legendarne Avsenikove pevke Jožice Svete, marsikoga razočaral. V nadaljevanju sestavka je svoje videnje dogodka in oceno nastopajočih podal žirant tokratnega festivala Tomaž Tozon.

"V prvem, tekmovalnem delu moram povedati, da so me ansambli pozitivno presenetili. Pričakoval sem precej manj, ampak hvala bogu so me nastopajoči demantirali in naredili mnogo boljši nastop, kot sem pričakoval. Mojih želja in pričakovanj pa žal ni izpolnil takozvani drugi del programa, torej revijalni del. Za moj okus ni dosegel svojega cilja.

V prvem delu se je zvrstilo devet ansamblov in med temi devetimi lahko rečem, da je bilo vsaj osem nastopajočih sestavov zelo zelo podobnih po sami izvedbi. Vsi so bili zelo skrbno pripravljeni, a med temi devetimi je vseeno izstopalo pet ansamblov. Nagradili smo najboljše, in če bi govoril v jeziku svojega kolega Jožeta Klobovsa, ki je, denimo, tako hudomušno nadel tej glasbi pridevnik goveja muzika, smo torej pač med suhimi kravami nagradili najbolj debele.

Vsekakor so si nagrado zaslužili v skupini Ano urco al pej dvej, ki je res popolno izvedla svoj program tako v izvedbenem kot v avtorskem pogledu. To se je zaznalo ne samo pri skupni oceni in nagradi, ampak tudi pri tem, da je ravno njihova pesem dobila najvišjo nagrado za besedilo".

Kako so bili ocenjeni Prifarski muzikati, kdo je največje pozitivno presenečenje festivala in kako so se med sabo pomerili vsi domači ansambli si preberite v novi izdaji revije Muzika.

Tudi posamični izvod lahko naročite na kontaktih pod spodnjo povezavo.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page