top of page

Strokovna analiza festivala Vurberk 2017

Na začetku bo pošteno, da razložim, da gre za moje videnje in v določenih delih ne toliko videnje celotne komisije, ki je na koncu sicer soglasno potrdila vrstni red, kakor je znan. Skupnemu mnenju ne gre oporekati. 

Vižarji, ki so bili na koncu nagrajeni, si prav gotovo zaslužijo vso pohvalo, saj so po mojem mnenju in po mnenju vseh silno napredovali od svojega nastopa na predizboru v Podnanosu. Tisti, ki so glasovali za ansambel Vižarji in jih s tem postavili na prvo mesto, so bili najbrž pod vtisom posnetka, ki je izdan na zgoščenki. Posnetek je namreč resnično zelo dober. Po mojem mnenju je ta ansambel nekoliko zaostal zaradi slabe intonacije. Ampak tukaj nismo bili popolnoma enakega mnenja. 

Sicer lahko na splošno govorim o festivalu z odlično organizacijo, kot vsako leto. Za mene in najbrž tudi za ostale poslušalce je bilo kar prijetno presenečenje novo povezovanje dogodka.

Pod novim partnerjem RTV Veseljak se očitno obetajo novi bolj sveži časi in veliko več medijske podpore nastojaočim kot sicer.

Samo ocenjevanje na festivalih, tako tudi na Vurberku, je postalo zelo nehvaležno in precej težavno delo. Vurberške zmaje prejmejo ansambli, ki so v seštevku ocen dobili največ iz vseh štirih kategorij ocenjevanja – ocena vokalne izvedbe, splošna strokovna ocena, ocena komisije radijskih postaj in glasovi občinstva se združijo.

Vsi vemo, da je ocena občinstva, še posebej na takšnih festivalih, lahko samo delno relevantna, ker nekateri ansambli pač poskrbijo za večje število privržencev. To ni sporno, daje pa festivalu morda nekoliko napačno oceno. Strokovna ocena bi se morala bolj jasno izraziti v dobrobit ansamblov, da bi tako le-ti in občinstvo slišali, kaj komisija dejansko oceni kot najboljše. V prihodnje bi bilo znova smotrno ločiti ocene občinstva in stroke, ker skupna ocena ne pokaže realnega stanja; ocene se v vseh seštevkih vseh štirih kategorij zlijejo in popačijo sliko.

Vrednost ansambla na takšen način in pri tovrstnih ocenjevanjih ni zanesljiva, zato sem osebno tudi sam prizadet, ker so bili na ta način nekateri ansambli v tokratnem ocenjevanju festivala na Vurberku oškodovani ali še bolje rečeno ogoljufani.«

Kako so bili dejansko, po mnenju Tomaža Tozona, ocenjeni ansambli, kdo je najbolj izstopal, kdo je negativno ali pozitivno presenetil in komu se je nastop najbolj ponesrečil, lahko preberete v novi številki revije Muzika. Tomaž Tozon je zelo jasno opisal prvi, drugi tretji in tudi četrti ansambel po njegovem izboru. Prav tako je podal strokovno oceno vsakega ansambla posebej. Analiza vas čaka v aktualni številki na strani 54.

OPOMBA: Zaključek pogovora oziroma analize g. Tomaža Tozona je bil delno izzvan s strani uredništva revije Muzika ob dejstvih, s katerimi smo ga ob spodbudi nastopajočih ansamblov na Vurberku soočili, in ob trudu, da v prihodnje pri festivalskih organizatorjih dosežemo spremembo ocenjevalnega režima, ki bi bolj realno pokazal sliko glasbe, izvedene na odru.

Tudi posamični izvod lahko naročite na kontaktih pod spodnjo povezavo.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page