top of page

Dejan in Tadeja – prevzela Slovenijo in odplesala zmagovalni ples!

Mojster borilnih veščin, glasbenik in igralka - trojica, ki se je prebila v finale prve sezone šova Zvezde plešejo. S pomočjo profesionalnih plesalcev Tadeje, Martine in Mihe so dokazali, da se z željo po učenju in s trdim delom lahko seže po zvezdah. V superfinalu sta se pomerila Denis in Martina ter Dejan in Tadeja, ki sta odnesla zmago in veliki plesni globus.

V reviji Muzika smo pred tremi meseci ob začetku šova med vrsticami že napvoedali zmago. V intervjuju naslovne zgodbe smo gostili, danes že zmagovalca šova in Dejana Vunjaka in Čuka Jerneja Tozona.

Zvezde plešejo tudi polko in valček

Po dolgem času se na slovenskih televizijah splet pleše. Poznamo folklore, ki plešejo polko in valček, a to večinoma služi le kot spremljava in včasih žal samo kot kulisa predvsem v oddajah z narodno-zabavno glasbo. No, tokrat smo stopili v drug svet, v drugačne plesne čeveljce. Slovenija pleše z novim plesno-glasbenim šovom, kjer glavne vloge sploh ne igrajo plesalci. Le-ti so seveda prisotni, a ob njih, ki so najboljši celo v svetovnem merilu, se potijo povsem navadni ljudje. Verjetno je točno to tisto, kar nas pritegne. Kljub temu da so novinarji, igralci, glasbeniki, modeli in športniki, smo lahko pri plesu gledalci skoraj izenačeni. Morda je kdo doma celo boljši. In točno to dejstvo daje televizijski oddaji, ki jo na Pop TV-ju spremljamo to pomlad, tako velik čar. Celo oglasne bloke znamo preboleti za to, da lahko počakamo na kakšen korak preveč, premalo ali bog(ne)daj celo padec ... Zanimivo, ni kaj. Kaj pa tisti na oni strani? Nastopajoči? No, njim je vsak ponedeljek, ko mi v službi s sodelavci debatiramo o korakih, malce težje. Takrat spoznajo nov ples, nove korake, in če so mislili, da je bilo prejšnji teden najtežje, si kaj hitro premislijo. Revija Muzika, ki spremlja predvsem glasbeno področje slovenskega ustvarjanja, ima v ognju 4 železa.

Denis Porčič - Chorchyp je športnik in glasbenik. »Medo«, kot ga zdaj Slovenija spoznava v povsem novi luči, mehki in nebogljeni, ki je doslej še nismo poznali. Harmonikarja Miho Dragoša, ki je drugi najlepši Zemljan, bo te dni njegova izvoljenka Tina Debevec, ki poje pri Hišnem ansamblu Avsenik, razveselila še z njunim novorojenčkom. Dejana Vunjaka uči in ob njem pleše simpatična plesalka Tadeja Pavlič, ki pravi, da je ples izvrsten način za raziskovanje sebe in svojega telesa, Jerneja Tozona pa vodi profesionalna plesalka Jagoda Batagelj, ki zagovarja mnenje, da je treba pri plesu, če hočeš biti uspešen, slediti sebi.

Jerneja in Dejana smo zmotili med napornimi vajami, da jima privoščimo malce počitka in ju povprašamo po njunih občutkih.

Prva reakcija ob povabilu v šov Zvezde plešejo?

Jernej: Glede na to, da sem navdušen plesalec, sem seveda najprej reagiral zelo pozitivno. Sicer čisti amater, ampak sem vse skupaj vzel kot novo veliko priložnost, da se naučim še bolje plesati.

Dejan: Bil sem precej razcepljen. Po eni strani sem bil zelo vesel izziva in enkratne priložnosti, zabave in nove izpostavljenosti. Po drugi strani pa sem takoj pomislil tudi na to, ali sem sposoben stoodstotno opraviti delo v oddaji, v šoli in na odrih. Ni mi žal, da sem se odločil za vstop.

Predstava o težavnosti nastopanja?

Jernej: Pričakoval sem, da bo to terjalo precej treningov in časa. Po pravici pa sem od šova morda pričakoval nekaj malega več zabave in manj trših naporov. Zdaj nastaja že prava tekma.

Dejan: Nisem si predstavljal, da bo tako težko. Priznam, da sem nekoliko podcenjeval ples. Iz tedna v teden je bolj naporno. Ples je zelo velika in težka veščina.

Včasih so rekli, da dober muzikant ni dober plesalec …

Jernej: S tem se ne morem strinjati. Zdi se mi, da dober glasbenik mora imeti ritem. In če ima ritem, ga ima v sebi. To potem lahko izkoristi tudi pri plesu, kjer je ritem prav tako ključnega pomena. Res pa je, da se da z vajo marsikaj naučiti.

Dejan: Ne bom rekel, da sem vrhunski glasbenik, nikakor ne trdim, da sem naj plesalec. Definitivno sem boljši glasbenik kakor plesalec. Ne maram se ocenjevati. Vsi v šovu so odlični ljudje in plesalci. Mislim, da sem nekje v zlati sredini.

Kako daleč … Je cilj že dosežen?

Jernej: V oddajo nisem šel zaradi cilja. V šov sem odšel zaradi sebe. Za to, da se še česa naučim, da kaj odnesem in da skupaj vsem Slovenkam in Slovencem naredimo dober televizijski program. Ne bom razočaran, če bom prej izpadel. Od vsega skupaj vedno odnesem vsaj dobre občutke in verjamem, da bomo tudi pri Čukih zdaj še več plesali.

Dejan: Eno od večjih spoznanj v začetku šova je to, da je zbrana ekipa zares enkratna. Hoditi dnevno na vaje in opravljati vse, kar oddaja zahteva, je zagotovo dosti lažje zaradi ljudi, ki nastopajo in »tekmujejo« ob tebi. V velik užitek mi je druženje z njimi. Vsi skupaj smo ugotovili, da je naš cilj že dosežen. Vsi smo presegli samega sebe. Vse je odvisno od nas samih, ljudi, ki nas podpirajo, žirije ... Želim si čim dlje – da doživim čim več.

Kdo je favorit?

Jernej: Zmagovalci smo vsi. Vsi se trudimo in dajemo vse, kar znamo in zmoremo. Tudi sreča je pomembna.

Dejan: Vsak me je navdušil po svoje. Nimam favorita. Vsak izstopa na svojem področju plesa in nemogoče je napovedati zmagovalca.

Podpora od zunaj …

Jernej: Podpora je močna. Pri Čukih je vedno prisotna. V kolikor je ne bi imel in mi ne bi uspelo vsega usklajevati z delom zunaj, si v takšen projekt ne bi upal niti stopiti.

Dejan: Imam zelo veliko podporo. Cel band me podpira pri vseh, tudi drugih korakih. Znajo pa biti prav tako kritični. Znajo, denimo, povedati, kje sem po njihovem boljši in kje slabši. To cenim.

Stres in trema pred nastopom?

Jernej: Seveda je stres vedno prisoten. Nikomur izmed nas ni tuj in vsi se želimo pokazati v najboljši luči. Nekaj šoka je zagotovo dodala strokovna komisija, ki nas je na začetku precej presenetila z izjemno strogimi kriteriji. Morda smo vendarle pričakovali nekaj več podpore z njihove strani.

Dejan: Zdrava trema je prisotna. En teden študiranja plesa je pravzaprav zelo malo. V nedeljo zvečer se nikoli ne ve, kdaj bo šlo kaj narobe in kje se bo kakšen korak pozabil. Tudi do padcev pride, in to sva s soplesalko že dokazala. J Ko se znaš padcu nasmejati in ga vzameš kot dobro, zaradi tega izgubiš še več treme in občutek je fenomenalen.

Pogled na ples prej in zdaj …

Jernej: Že pej sem vedel, da je to garaško delo. Spoštujem plesalce, ker vidim, koliko truda je vloženega. Pravzaprav je tudi pri glasbenikih tako. Če želimo biti dobri na svojem področju, moramo vsi zelo vztrajno in trdo delati za zagotovitev ciljev.

Dejan: Definitivno se je spremenil. Sicer poznam svet plesa predvsem zaradi svoje sestre že od prej. Tina je vrhunska plesalka, ki je s svojo ekipo postala državna in svetovna prvakinja. Vedel sem, da je prisotnega veliko truda. Nisem pa se (priznam) zavedal, da je prisotnega toliko truda ter konec koncev celo oskrbovanja ran in poškodb. J Ples zdaj še bolj cenim.

Kako naprej, kaj nas še čaka?

Jernej: Težko kar koli izdam, ker niti sam ne vem, kaj nas čaka v nadaljevanju sezone. Vsak ponedeljek izvemo za novo koreografijo, za nov ples in tudi sami smo iz tedna v teden presenečeni. Ne vemo, kaj nas še čaka.

Dejan: To je totalna neznanka. Ne vem, kaj me čaka. Ne vem, kateri plesi me čakajo. Težavnost plesov se stopnjuje. Očitno bomo z vso Slovenijo skupaj odkrivali, kaj nas še čaka.

Vsako nedeljo zvečer smo torej to pomlad skupaj z našimi zvezdami spoznavali svet plesa, čarobnost in mehkobo korakov. Čisto nič ne bo narobe, če bomo na kakšni izmed zabav ali poletnih veselic kaj od tega, kar nas tako, preko zaslonov naučijo, tudi sami poskusili.

Dejanu in Tadeji iz srca privoščimo in čestitamo za zmago.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page