top of page

Zlata plošča Tomažu Tozonu

Rodil se je 29. novembra 1937 v Ljubljani v družini šestih otrok. Že kot majhen deček je pokazal izjemen glasbeni talent, svojo glasbeno pot pa je začel kot deški sopran v otroškem zboru. Pri komaj 9 letih starosti se je prek radijskih valov takratnega Radia Ljubljana prvič predstavil širši Sloveniji kot skladatelj, kjer je predstavil prve lastne avtorske otroške skladbice, z 12 leti pa je že uglasbil otroško spevoigro. Istega leta je še kot deček napisal pesem za reklamo za ŠUMI, hkrati pa poprijel še za dirigentsko palico. Tomaža se je prijel vzdevek “mali Mozart”, ki mu je v že v rani mladosti nalagal veliko odgovornost; pričakovanja so bila velika.

Še pomnite Kekčevo pesem iz filma Kekec? Leta 1951 jo je za potrebe filma zapel prav ta Veseljakov nagrajenec. Kot pevec se je kalil v številnih priznanih pevskih zborih, največje uspehe pa je Tomaž dosegel s Slovenskim oktetom, katerega član je bil 19 let. Poleg Kvarteta DO lahko njegov glas slišimo v številnih skladbah priznanih narodno-zabavnih ansamblov, ki jim je bil mentor in producent. Številni priznani ansambli mu še danes hvaležno priznajo, da je prav on oče njihovega ansambla.

Tomaž Tozon je dolga leta služboval na RTV Ljubljana kot glasbeni urednik in producent. Pod njegovo taktirko je v družbi snemalca Vinka Rojca nastalo preko 10.000 arhivskih posnetkov narodno-zabavne, zabavne in zborovske glasbe. Opravljal je zelo odgovorno delo, saj je s svojim dobrim glasbeno-uredniškim okusom Slovencem in Slovenkam skozi desetletja oblikoval dober glasbeni okus. Je eden izmed arhitektov najstarejšega ptujskega in števerjanskega festivala.

Preberite celotno obrazložitev ob podelitvi zlate plošče v novi izdaji revije.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page