top of page

Zlata plošča Vilku Ovseniku!

V začetku meseca decembra je radio Veseljak pripravil koncert, kjer ni šlo samo za zabavo ob 20. rojstnem dnevu te zdaj že legendarne radijske postaje. Pripravili so glasbeni večer, ki je bil poklon slovenski glasbi. Poleg poklona glasbi nasploh pa so se zgodili še trije posebni pokloni. Na prav poseben in zelo primeren način so se poklonili trem še živečim mojstrom slovenske glasbe, ki so vsak na svojem področju pustili neminljiv in nesporen pečat.

Vilko Ovsenik

Življenjska pot Vilka Ovsenika se je začela v prijetni vasici Begunje na Gorenjskem 9. novembra 1928. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Do upokojitve pa tudi še sedaj je njegovo delo in življenje glasba. Bil je zaposlen na Radiu Ljubljana. Od ustanovitve je vodil glasbeni program Glasbenega založništva Helidon Založbe Obzorja Maribor, kot producent sodeloval v studiu pri nastajanju novih melodij Ansambla bratov Avsenik in osnoval razne zasedbe za studijske posnetke Avsenikove glasbe z godalnim orkestrom, zvoki violin itd. Kot duhovni vodja ansambla je bil v ozadju, skrbel je za priredbe Slavkovih viž, iskal primerne pisce besedil, vodil vaje in bil producent odličnih posnetkov tako za slovensko kot nemško tržišče.

Producent več kot 5.000 skladb različnih glasbenih zasedb in zvrsti, klarinetist, saksofonist, skladatelj in aranžer Vilko Ovsenik je z bratom Slavkom iz preprostega igranja vaških godcev ustvaril nadčasno pesem, kjer je strnil trdoživost ljudske glasbe, ki mu je bila neskončna kulisa tega ljubljenega koščka slovenske zemlje in ljudi.

Preberite celotno obrazložitev ob podelitvi zlate plošče v novi izdaji revije.

Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page