top of page

Šesti štuk bo vedno obstajal

Šesti »štuk« bo vedno obstajal


Uvodniki revije Muzika so od vsega začetka namenjeni temu, da človeku dajo misliti, da tistemu, ki je na začetku revije, dajo neke vrsto popotnico k prebiranju in ga načeloma, kolikor je le mogoče, povzdignejo.


Edina stalnica v življenju so spremembe, in to pomeni, da tisti, ki raje gledajo v vzvratno ogledalo, namesto da bi gledali skozi vetrobransko steklo avtomobila, ki ga vozijo, pač živijo bolj v preteklosti kot v sedanjosti. Pogled naprej pa pomeni pogled v prihodnost. Uživanje v vožnji sedanjosti in priprava na tisto, kar je pred nami v življenju.


Zato glejte naprej in se nazaj ozrite le toliko, kot je treba, da se na podlagi preteklosti bolje pripravite na prihodnost.

No, so pa stvari, ki se vendarle dosti ne spremenijo in jih je dobro vzeti v obzir. Naj bodo to prihodi nove muzike, novih ansamblov ali rojevanje novih glasbenih oddaj. To se bo vedno dogajalo in škoda je preveč tarnati, ker kaj dosti ne bomo mogli spremeniti.


To je, kot da bi želel spreminjati svojo žensko! (Na tej točki lahko žensko bralstvo v izogib nejevolji preneha z branjem in raje nadaljuje z vsebino revije.)

Bila je nekoč nekje neka trgovina, kjer so ženske lahko šle kupit moža. Mlada gospa je zavila vanjo in prebrala pravila: »Obstaja šest nadstropij trgovine. Vrednost moža se z vsakim nadstropjem zviša. Če se odločite in greste v višjega, ni poti nazaj.«


V prvem nadstropju je pisalo: »Tu so moški, ki imajo službo.« To se je slišalo dobro, a seveda je odšla nadstropje višje. V drugem nadstropju je pisalo: »Tu so moški, ki imajo službo in imajo radi svoje otroke.« Lepo, ampak hotela je višje. V tretjem nadstropju je pisalo: »Ti moški imajo službo, imajo radi svoje otroke in so dobro videti.« Ni mogla skriti navdušenja in je hotela v četrtega. V četrtem nadstropju je pisalo: »Ti moški imajo službo, imajo radi svoje otroke, so res dobro videti in pomagajo pri hišnih opravilih.« Navdušena nad izbiro in kar malo zaslepljena z idejo o tem, kaj jo še čaka, se je odločila, da preveri še naslednje nadstropje in ponudbo. V petem nadstropju je pisalo: »Ti moški imajo službo, imajo radi svoje otroke, so res dobro videti, pomagajo pri vseh hišnih opravilih in so izjemno ljubeči do svoje žene.«

Ni mogla iz svoje kože. Morala je ugotoviti, kaj je sploh lahko lepšega. Z navdušenjem je prikorakala do nadstropja številka šest. V šestem nadstropju je pisalo: »Ste obiskovalka številka 124875617. V tem nadstropju ni moških! V tem nikoli ni bilo in nikoli ne bo moških. To nadstropje služi izključno kot dokaz, da ženske nikoli ni bilo in ne bo mogoče povsem zadovoljiti.«


(Zdaj se moški bralec pritajeno hihita, ženska bralka, ki je kakopak vsaka prebrala do konca, pa je zaprla revijo in verjetno sploh ne bo izvedela, katera je nova oddaja ob slovesu Blaža in Melani.)

Da ne bo ognja v strehi! Moški smo enaki! No, verjetno še hujši.

Radi se imejte! Pa vse dobro – do prihodnjič ...

Domen Hren

Comments


Izpostavljene novice
Zadnje novice
Arhiv novic
bottom of page